Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Ostrov Curacao

Ostrov vulkanického původu leží v Nizozemských Antilách v jihozápadní části Karibského moře asi 70 km od pobřeží Venezuely. Ostrov je charakteristický svým protáhlým tvarem. Na ostrově bydlí neuvěřitelných padesát různých národností z celého světa.

Úředním jazykem je holandština, většina obyvatel však místní jazyk papiamento. Domluvit se lze anglicky i španělsky.

Jde o vápencový, mírně zvlněný ostrov s mnoha jeskyněmi na východním pobřeží. Na východě převažují nížiny, na západě je krajina kopcovitá s nejvyšším vrcholem ostrova – Christoffelberg (375 m n. m.). Podnebí je horké a vlhké, ostrov trpí nedostatkem srážek a leží mimo oblast tornád a silných vichřic. Vegetace je bohatá na kaktusy, rostou tu také agáve a mnoho druhů orchidejí. Žije zde několik druhů vzácných ještěrek a leguánů a mnoho druhů ptactva.

Prvními obyvateli byli indiáni, kteří přišli na toto území 500 let př. n. l. z oblasti dnešní Venezuely. Na ostrově se později vystřídali Španělé, Holanďané, Francouzi a Angličané. Nyní je Curaçao součástí Nizozemského království a má statut zámořské provincie s vlastní správou. Naprostá většina ze 140 tisíc obyvatel žije v hlavním městě Willemstad.

V hlavním městě ostrova Willemstad se najde mnoho příležitostí dobře se najíst, nakoupit si či si prostě jen tak vychutnat neopakovatelnou atmosféru tohoto karibského města. Willemstad je přístavem v holandských Antilách. Založili ho Holanďané v roce 1634 jako obchodní osadu. Město se po staletí rozrůstalo a rozvíjelo. Dnes se jedná o moderní město, které se skládá z několika historických čtvrtí, v jejichž uličkách a náměstích se odráží jak evropská kultura a architektura, tak i styl koloniálních měst holandských, portugalských a španělských. Například Kas di Pali Mashi – původně venkovský dům, ležící půl hodiny jízdy západně od Willemstadu, nyní slouží jako muzeum, bar a restaurace.

Podél pobřeží z hlavního města směrem na východ se nalézá Mořské akvárium. Kromě expozice mořských živočichů stojí za to si koupit plavání s delfíny, nebo možnost krmit obří želvy, rejnoky a žraloky během šnorchlování v bazénu.

Ostrov Curaçao je vyhlášeným potápěčským rájem a patří mezi vyhledávané oblasti v Karibiku. Nezapomenutelné jsou potápěčské výpravy na potopené vraky lodí či podmořský park s neporušenými korály. Ostrov nabízí značné množství sportovních aktivit od golfu, přes tenis, squash, baseball až po rybaření a další. Na ostrově je dobré zapůjčit si kolo, motocykl nebo auto.

Nejkrásnější pláž neleží na ostrově samotném, ale na Klein Curaçao, neobydleném pásu ostrůvků při jihovýchodním pobřeží ostrova. Milovníci potápění a šnorchlování si užijí na severu ostrova na plážích Playa Kalki s chráněnou jeskyní s průzračnou a klidnou hladinou či na plážích playa Lagun a Knipbaai.

Ostrov mimo jiné obývá tisíce různých chutí. Zásluhu na pestré nabídce světových dobrot mají především zdejší lidé různých národností. Po celém ostrově najdete řady restaurací mezinárodní kuchyně od italské, japonské, čínské, francouzské, kolumbijské, africké, thajské až třeba po švýcarskou. Kozí maso patří opravdu mezi charakteristické pochoutky zdejších obyvatel už od konce 15. století, kdy sem kozy přivezli španělští kolonizátoři. Mezi místní specialitky dále patří kadushi stopi neboli kaktusová polévka. Na ostrově sídlí též velká pštrosí farma, kde se můžete v restauraci seznámit s chutí výborného pštrosího masa.

Tipy na výlety
Kromě hlavních pláží a potápěčských míst je výletníkům doporučována návštěva Národního parku Shete Boca, kde najdete nezaměnitelné kouzlo přírody – mořskou vodu, která se prolíná a naráží na skaliska s neuvěřitelně dravým nábojem! Zkuste park Hofi Pastor, s několika trasami v přírodě a 800 let starým stromem či pštrosí a aloe farmu.

Vyznavači turistiky i speleontologie najdou výborné terény v jeskyních v přírodní rezervaci Christoffel National Park v severní části ostrova. Zajímavé výlety mohou návštěvníci uskutečnit do Seaquarium, jeskyně Boca Tabla, Hato Caves. Příjemnou variantou jsou jednodenní letecké výlety na okolní ostrovy Aruba, Bonaire či do historického Caracasu.

Curaçao Underwater Marine Park -  podmořská oblast s 20 km korálových útesů leží při jihozápadním pobřeží ostrova. Potápěči mohou objevovat nejen barevné korály, ale také několik vraků včetně malého remorkéru, ležícího v hloubce pouhých 6 m a porostlého oranžově zbarvenými korály.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 7 031 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko